Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

събота, 11 септември 2010 г.

Изкуството да бъдеш Бог(The Road Less Traveled) М. С. Пек


Автор: Морган Скот Пек
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кибеа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-05-06
Категория: Самоусъвършенстване
Резюме: (По мое лично мнение това резюме е много сухарско и нищо не описва. За това не е нужно да си правите труда да го четете ред по ред. Мда...)
Книгата притежава ореола на най-четената книга за духа след Библията. За петнадесет години от първата и публикация продажбите само в САЩ и Канада надхвърлят 5 милиона, като и днес се продават над петстотин хиляди годишно. "Изкуството да бъдеш Бог" /оригинално заглавие "Неизвървяният път", "The Road Less Traveled"/ e неизменно в американските класации, отбелязвайки рекорд на Гинес като най-дълготраен бестселър.
Морган Скот Пек ни предлага решение на най-сложния житейски проблем-как да се справим със своите проблеми. "Животът е труден-казва той- Проблемите пораждат болка. Единственият начин да я преодолеем е да се противопоставим и чрез самодисциплина да я надмогнем". Този принцип формира най-верният път към все по-дълбоко самопознание и духовна зрелост.
Лично мнение: Книгата ме завладя още от първата страница. Изумително е как този човек описва толкова добре всички наши проблеми и ни дава съвети. Ще кажете, че можете и сами да се справите без да ви дават акъл, но истината е, че винаги се нуждаем от съвет и поправка. Трудно е да се открие истината, а той ни казва да го правим. Много хора сигурно биха казали, че той е шарлатанин учещ хората как да живеят. Аз не мисля така. Тази книга ми помогна да разбера много неща, за които дори не съм подозирала. Намерих отговори на някои въпроси, които дълго не бях знаела. И осъзнах, че е прав. За много неща. Не мога да обесня книгата в едно простичко мое резюменце. Абсурд. Но ще дам цитат, за да добиете малка представа за какво става въпрос. Давам само един цитат, защото преписвам от книгата, а честно казано...доста ме мързи и ме болят адски очите.
Цитат: "От всички погрешни представи за любовта най-широко разпространено е убеждението, че влюбването е любов или признак на любов. Това в същото време е една дълбоко вкоренена погрешна представа просто защото влюбването субективно бива изпитвано като особено силна форма на любов. Когато един човек се влюби, той или тя, напълно убедени, си казват "Обичам го/я".И веднага се появяват два проблема. Първият е, че влюбването е свързано със секса и еротичното изживяване. Ние не се влюбваме в децата си, дори когато ги обичаме изключително силно. Ние не се влюбваме в приятелите си от същия пол, освен ако не сме с хомосексуални наклонности, въпреки че може много силно да сме привъзани към тях. Осъзнатото или неосъзнато сексуално желание е единствената причина за влюбването. Втория проблем е свързан с трайността на влюбването. Независимо в кого сме влюбени, рано или късно го разлюбваме, особено ако връзката продължи достатъчно дълго".
/4-заслужава си/

~Ели

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)