Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

събота, 23 октомври 2010 г.

Спечелете Tyger, Tyger!

Преди месеци, когато писах Дипломната си работа попаднах на един страхотен сайт, където често се провеждат състезания и някой от тях са интернационални, което ще рече, че и нас низвергнатите български книжни плъхове може да ни огрее (не ясно какво). Та ето последният конкурс на който попаднах. Прави го http://lafemmereaders.blogspot.com 

Tyger Tyger (Goblin Wars, Book #1) by Kersten Hamilton
Жанр: Юношеска литература
Дата на излизане: 15 Ноември 2010
Издател: Clarion Books
Страници: 320

Описание: Най-добрата приятелка на Теган Уайлсън - Аби сънува сънища за ужасни същества като - гоблини, шейп-шифтъри и същества с неземна красота, но и ужасна жестокост - те преследват Теган. Аби, обаче винаги се появява на време с някой откачен номер, така че приятелката и бива спасена. Животът и не е в опасност. Всъщност, той е перфектен. Тя е на ръба да получи стипендия за колежа. Има страхотна работа. Чисто и просто тя е изцяло фокусирана върху училището, работата и своето бъдеще. Без момчета, без главоболия, без проблеми. Докато Фин Мак Къмхейл не се появява. Той самият разполага с неземна красота, има убийствен акцент и усмивка, от която ти се подкосяват краката. И или той е луд или е бил в сънищата на Аби, защото Фин също говори за гоблини....и за това да бъдеш Мак Къмхейл - роден се биеш срещу гоблините. И да, Фин определено знае едно две неща за битките. Което е доста добре, защото този път Аби е права - гоблините идват.

Много скоро:
In the Forests of the Night (Goblin Wars, Book #2) - 2011


Условията на състезанието:

- Един човек ще спечели копие от книгата Tyger Tyger.
- Състезанието е  ИНТЕРНАЦИОНАЛНО.
- Краен срок 1 НОЕМВРИ 2010 (заради времевата разлика, ако някой ще участва му препоръчвам да го направи преди 1)

!! ПОПЪЛНЕТЕ ТАЗИ БЛАНКА, ЗА ДА УЧАСТВАТЕ !!

Being Nikki (Airhead #2)

Заглавие: Being Nikki (Airhead #2)
Автор: Meg Cabot
Жанр: Чиклит с леко сай-фай моменти
Вид: Аудио книга
Резюме (превод и лични впечатления): Нещата не вървят добре за Емерсън Уотс. Ем си мислеше, че няма по-лошо от това мозъкът и да бъде сложен в главата на тийн супермодел, но ето че се оказа, че е грешала. Кой знае - току виж може да се окаже, че този супермодел има мистериозно изчезнала майка и брат, който ей така профилактично може да се появи на вратата и настояващ за отговори (които тя няма как да знае!). Но и това не стига...може като нищо бившият ти най-добър приятел, в който истинската ти - Емерсън - си влюбена от много време да е задействал план по унищожението на Старк Ентърпрайс, за да отмъсти, каква ирония, именно за твоята смърт. Ами какво ако чаровен британски певец напише песен за теб и тя е на върховете във всички класации?! 
О, да...да бъдеш тийн супермодел определено не е на-лошото. 



Лично мнение: Да си кажем не вярвах да се издигне в очите ми повече от първата книга, но към края определено си спечели доста точки. Точно си мислех, че двете не се различават особено - имаме си тийн драмейшън, ревност, разбити сърца, доста сълзи, та дори и световна конспирация, но ето че се оказа точно обратното. Определено продължението се оказа по-добро от предшественика си.

Като цяло героинята е прекалено плоска на моменти за моя вкус. В смисъл, че цялата тая работа с някой я целува и тя не може да се възпротиви, защото видиш ли така си е заложено в тялото на Ники Хауърдс, но тя с всичкия си мозък на някакво нърд хлапе не може да се насили да не целува трима различни души?! Е, случва се и в най-добрите сапунени сериали...Другите герои не са по-добре, но имайки предвид че наместваме света на богатите и известните и този на обикновените отритнати хорица и най-вече че това е измислена история - да кажем, че го приемам. 
Откровено казано, ако не беше финала вероятно нямаше да кажа с ръка на сърцето, че творбата ми хареса, та чак вече от месец непрестанно проверявам сайтовете за третата част от поредицата, защото искам...определено искам да знам какво става по натам. 
Ако обичате леките четива - значи ще ви допадне. Не е типичния чиклит - тук има повече напрежение, на моменти дори екшън, стилът на Мег е доста свеж и забавен...Представя интересен поглед към живота на един тийн модел (никой не гарантира, че действително е такъв, но звучи реалистично и защо, дяволите да го вземат, да не го приемем, а?) и проблемите, които го съпътстват (от счупен нокът до Олеле, майко мозъка ми е трансплантиран в тялото на тийн супер модел???!) 
Познавате ли Емерсън Уотс? Не, едва ли! Защото Емерсън Уотс е официално мъртва...Но само официално. След злополучен инцидент мозъкът на Емерсън бива трансплантиран в тялото на най-известния тийн супермодел за всички времена - Ники Хауърдс. Защо ли? Ами всички обичат Ники...и как би могъл работодателят и Старкс Ентърпрайс да се лиши от нея, когато именно тя е причината за просперитетът му. Само дето на фирмата не и пука какво се случва в главата на Ем, нито с какво се сблъсква - стига да си върши работата като модел, заблуждава хората, че е Ники и най-вече да си държи устата затворена - всичко е наред. Когато обаче хора от миналото на Ники започват да навлизат в живота на Ем нещата не изглеждат никак розови. Разкъсана между стария си живот, бившия си приятел и старото училище и новият със светските партита, луксозните дрехи, позирането по подиуми и доста неразкрити истини относно старата Ники, Емерсън трябва да намери баланса...защото знаете какво казват - От високо се пада най-лесно! 
Оценка: 3.5 - изненадващо добра;

- Лин

The Graveyard Book

Заглавие: The Graveyard Book
Автор: Neil Gaiman
Жанр: детска литература, фентъзи
Вид: аудио книга
Награди:  Hugo Award for Best Novel (2009), Newbery Medal (2009), Locus Award for Best Young Adult Novel (2009), British Fantasy Award Nominee for Best Novel (2009), World Fantasy Award Nominee for Best Novel (2009) World Fantasy Award Nominee for Best Novel (2009), Cybils Award for Middle Grade Fantasy & Science Fiction (2008), Audie Award Nominee for Thriller/Suspense (2009), An ALA Notable Children's Book for Middle Readers (2009), ALA Teens' Top Ten (2009), Michigan Library Association Thumbs Up! Award Nominee (2009), Indies Choice Book Award for Best Indie Young Adult Buzz Book (Fiction): (2009), Carnegie Medal
Резюме (превод): След ужасяващото убийство на цялото му семейство едно малко, едва проходило бебе пропълзява в гробището, където духове и други свръхестествени обитатели се съгласяват по между си да го отгледат сякаш е тяхно собствено. 
Лично мнение:  Винаги съм твърдяла, че ми е страшно трудно да чета Нийл Геймън - обичам го този човек, но всеки път когато започна негова книга се повтаря едно и също: в началото ми е супер интересно, сетне към средата тотално забивам и чак след няколко месеца изчитам или както е сегашния случай, изслушвам всичко, питайки се защо ми е отнело толкова дълго.
Историята проследява животът на едно малко бебе от момента, когато семейството му бива жестоко убито. Случайно детето попада в гробищата, които много скоро се превръщат в негов дом...или поне най-близкото подобие на такъв. Ноубоди Оуенс (името, което му дават духовете) пораства в любознателно мило хлапе, което има навика често да се забърква в заплетени ситуации. Естествено, че не го прави нарочно, но когато убиецът на семейството ти е по петите ти неминуемо попадаш в някоя. Ще се справи ли Ноубоди с поредната такава ситуация или този път убиецът ще довърши започнатото преди години? 
Хубавото на тази аудио книга бе, че е записана именно от Нийл Геймън и имах честа да чуя гласа му, който трябва да призная е доста приятен за слушане. 
Като цяло книгата е интересна стига да нямате дефицит на вниманието като мен. Ако обичате да четете за нетипични истории (къде другаде духове ще отгледат бебе?!), в които героят буквално пораства пред очите ви - то тази книга е за вас. 
Оценка:  3 - добра;

- Лин

неделя, 17 октомври 2010 г.

Fallen (Fallen #1)

Заглавие: Fallen (Fallen #1)
Заглавие на български: Паднали ангели (Паднали ангели #1)
Автор: Lauren Kate
Жанр: юношеска фантасмагория (трябва да напарвят такъв жанр, сериозно!?)
Вид: Аудио книга (спечелих я на бг, но така се случи, че книгата не дойде и реших да я изслушам)
Резюме (от бг изданието): Има нещо до болка познато в Даниел Григори. Загадъчен и надменен, той завладява вниманието на Лус Прайс от мига, в който тя го вижда през първия си ден в пансиона „Меч и Кръст” в знойната Савана, Джорджия. Той е единственото ярко петно на място, където клетъчните телефони са забранени, учениците до един са пълни откачалки, а охранителни камери следят всяко движение. Макар че Даниел не иска да има нищо общо с Лус – и полага извънредни усилия, за да се разбере това – тя не може да се откаже. Привлечена от него, както пламъкът привлича нощната пеперуда, тя трябва да открие онова, което Даниел така отчаяно се стреми да запази в тайна… дори ако то я убие. А смразяващо студеното държание на Даниел към нея? То всъщност е начин да я защити, използван от него отново… и отново. Защото Даниел е паднал ангел, обречен да се влюбва в едно и също момиче на всеки 17 години… и да гледа как то умира. А Лус е негова спътница, прокълната да се преражда отново и отново като смъртно момиче, което няма представа кое е в действителност. Опасна, мрачна, романтична творба...
Лично мнение: Какво, по дяволите, беше това чудо??? Всеки път щом започнех да слушам тази леко казано простичка книжка изпадах в странни състояния на бясна ярост и изнервеност в следствие държанието на главната героиня и други глупости, случващи се около нея. 
В по-голяма част от случаи трябваше да се насилвам да я слушам и добре, че ината ми е голям иначе така щях да си я и захвърля (аз щом издържах Евърмор и глупостите на Бела от Туайлайт значи и това мога да изтърпя)
Главната героиня - Лус е ужасно изнерваща и толкова плосък персонаж, че няма накъде. Дразнеше ме чета какво си мисли или какви ги върши...в общи линии изобщо не я харесвах. 
През по-голяма част от времето, през което слушах имам чувството, че това е някаква плоско скроена смесица между "Hush, Hush" и"Evermore" (друга проста книга).
Ето как мисли Лусинда според мен: 

"Чувствам се толкова виновна, че убих моето не-съвсем-гадже.И съм нова в това училище и всички тука изглеждат са странни. Не и аз обаче. Да, убих моето не-съвсем-гадже, но както и да е...време е да продължа напред. Нека да видим какво си имаме в това училище. Ооо, има секси парчета тука. Аааа, Даниел. Той ме мрази...Аз го обичам...Всеки път, когато го видя се сещам за някой глупав... *прокашляне* ...прекрасен сън, в който съм го сънувала. Без него сигурно ще си остана тотално неосведомена относно сънищата ми...Мога да ги забравя. Глей той къв е готин - появява се и бам  помня всичко. Да, точно толкова тъпа съм аз всъщност. Но както и да е...И така, Даниел ме мрази...Леле, колко е готин...Не, не....той ме мрази...Е, все пак той си е готин. ....Спри се бе, идиот такъв! Добре, нужно ми е нещо да ме разсейва. А, я виж тоя тип Кам...О, да....той е страхотен! От днес ще харесвам Кам. Ура, какъв гений съм само! Утре умът ми ще измисли някоя друга тъпа идея. Страхотно! И така...сега харесвам Кам *поглежда към Даниел*, но Даниел е толкова секси...*тръсва глава* НЕ! Харесвам Кам...Той е правилното момче за мен...*започва да преследва Даниел* Кам няма да разбере за това. Толкова е невинно, а аз съм идиот *прокашляне* искам да кажа добро момиче, което харесва две момчета, а може би и само едно...Не съм сигурна за това, незасимо от факта, че съм гений...Хей, това е Даниел...О, сега се сетих за един мой сън с него от миналата вечер. Той е като моя личен припомнител на сънища (ако изобщо има подобно нещо)" 
 Оценка: 2 - става (за разпалки);

- Лин

сряда, 13 октомври 2010 г.

The Princess Bride

Заглавие: The Princess Bride
Автор: William Goldman
Жанр: приключенска (хумористична) фантастика (да, знам че няма такъв жанр, но определено ако имаше тази книга щеше да принадлежи към него!)
Вид: аудио книги
Резюме (превод): Какво се случва, когато най-красивото момиче в света е на път да се омъжи за най-некрасивият принц за всички времена и той се оказва...е...доста под нивото на "мъжа на нейните мечти"? 
Като дете, Уилям Гоудман споделя, че обича да слуша баща си да чете "Класиката на С. Моргенстерн, Принцесата булка" Но когато пораства открива, че скучните части са били изключени от рецитала на добрия му стар баща и само "добрите части" са достигнали до ушите му.
Сега Гоудман прави това, което баща му е направил преди време, само че далеч по-добре. Той реконструира "Версията с добрите части", за да забавлява умните деца и да отваря очите на възрастните по цял свят.
За какво става дума? Фехтовка. Двубой. Истинска любов. Силна омраза. Сурово отмъщение. Няколко гиганта. Доста Лоши Мъже. Доста Добри Мъже. Пет или шест красиви дами. Зверски чудовищна история, но и нежна. Няколко отлични бягства и залавяния. Смърт, лъжи, истина, чудеса и малко секс (БП: всъщност даже не помня такава сцена о.О)
На кратко...това е история за всичко.
Лично мнение: Бях гледала филма и просто нямаше как да не метна око и на книгата. Определено ми допадна. Забавлявах се доста докато я слушах. Но бих препоръчала на тези, които не са гледали филма - първо да прочетат книгата. Нещата са почти същите и не се повеждайте по обясненията на автора в началото за това, как са му четели история едно време и как са включили само "добрите части" - книжката е свежа, лека и забавна.

..::ЦИТАТИ::..
***
 "Животът е болка, ваше височество. Всеки, който ви каже нещо различно, значи продава нещо." 
 ***
"Любовта е много неща - нито едно от тях логично"
 ***
- Аз съм твоя Принц и ти ще се омъжиш за мен. - каза Хъмбърдинк. 
- Аз съм ваша поданица и отказвам - прошепна Бътъркъп. 
- Аз съм твоя Принц и ти не можеш да откажеш.
- Аз съм ваша лоялна поданица и току-що го направих.
- Отказът означава смърт. 
- Убий ме тогава.
 ***
Циниците са просто засегнати романтици.
***
- Кой си ти?
- Никой от важност. 
- Трябва да знам. 
- Свиквай с разочарованието.
***
- Ще се изправим един срещу друг както Бог е решил. - рече Фезик. - Без тикове, оръжия, само умение срещу умение.
- Имаш предвид: ти да оставиш камъка и аз да оставя меча и да опитаме да се избием като цивилизовани хора, това ли е?
***
- Защо носиш маска и качулка?
- Смятам, че всички ще ги носят в близкото бъдеще. - бе отговора на Мъжа в черно. - Ужасно удобни са. 
***
- Никога няма да оцелеем!
- Глупости. Казваш това само защото никой досега не го е правил. 

***
- Изглеждаш свестен тип. - рече Иниго. - Не ми се ще да те убивам. 
- Изглеждаш свестен тип. - отговори Мъжът в черно. - Не ми се ще да умра.

***
- Виждаш ли? - посочи Фезик тогава. Долу, в самата низина на планинската пътека мъжът в черно можеше да бъде забелязан да тича. - Иниго е победен. 
- Невъобразимо! - експлодира Сицилианецът.
Фрезик никога не се осмеляваше да противоречи на товара си (БП. Носи го на гръб, ето защо има предвид "товар"). 

- Толкова съм глупав. - кимна Фезик. - Иниго не е изгубил от Мъжа в черно, той го е надвил. И за да го докаже си е сложил всички дрехи на Мъжа в черно и маската и качулката и ботушите и е наддал 40 килограма."

Оценка: 3.5 - изненадващо добра;

- Лин

*БП - бележки на преводача

Unwind

Заглавие: Unwind (Unwind #1)
Автор: Neal Shusterman
Жанр: (тийн)Антиутопия
Вид: аудио книга
Резюме (превод): В общество, в което нежеланите тинейджъри са отделяни от своите тела и използвани за "вторични", трима бегълци се борят със системата, която иска да ги "заличи".
Родителите на Конър искат да се отърват от него, защото вечно създава проблеми. Риса няма родители и ще бъде "заличена", за да спестят от парите, което в момента струва на дома на сираци, в който досега е живяла. Заличаването на Лев е запланувано още от самото му раждане, като част от стриктната религия на неговото семейство. Събрани заедно по случайност, те се държат един за друг подбудени от отчаяната ситуация, в която са изпаднали и точно тази необичайна компания предприема пътуване през страната, знаейки че техните животи висят на косъм.  Ако успеят да оцелеят до 18-ят си рожден ден, те не могат да бъдат наранени - но когато всяка част от тях, от ръцете до техните сърца са желана "стока" в откачен свят, осемнайсе изглежда доста далеч.
Лично мнение: Истината е, че не исках много много да правя ревю на тази книга, защото други хора ще я видят, ще я харесат и край..ще бъде издадена и опорочена от хиляди невръстни фенчета, а тя не го заслужава. Книгата е невероятна! Няма как да го опиша по друг начин. Просто е невероятна. Беше към 12 часа сигурно, но съм я слушала с кеф. Действието е ужасно интересно, напрегнато и за момент можеш дори да решиш, че ти също си част от този свят, в който ако родителите ти не те искат и си на възраст между 12 и 18 години можеш да бъдеш заличен. Ужасно силна книга. Навява на определени размисли, неминуемо ще доведе до една-две сълзи и ако сте човек, който обича антиутопии определено ще изпълни сърцето ви.

..::ЦИТАТИ::..
*** 
 "...Едно нещо научаваш, когато си живял толкова дълго колкото мен - хората не са само добри и хората не са само лоши. Ние се влизаме и излизаме от мрака и светлината през целия си живот. Точно сега, ми е приятно да бъда в светлината. " 
 ***
"В перфектния свят всичко ще бъде или черно или бяло, правилно или грешно и всички ще знаят разликата. Но това не е перфектният свят. Проблемът са хората, които смятат, че е." 
***
"Не можеш да промениш законите без първо да промениш човешката природа.
-Сестра Грета

Не можеш да промениш човешката природа без първо да промениш закона. 

-Сестра Ивон"
***
" Роланд хвърли кръвнишки поглед на Конър и той му отвърна. Тогава той каза това, което казваше винаги в моменти като тези:
- Готини чорапи." (всеки път, когато Конър го кажеше и ме избиваше на смях!)
***
"Предпочитам да бъда на части велик, отколкото всецяло безполезен"

..::ФЕН ТРЕЙЛЪРИ::..


Лично мнение: Много ми харесва избора на Лев в този фен трейлър. По начало Лев супер много ме нервеше, но след това определено ми се издигна доста в очите. Емили ще я преживея като Риса, но Шая Лебьов със сигурност не ми се връзва като Конър.


Оценка: 5 - страхотна; 

- Лин

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)