Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

вторник, 5 април 2011 г.

Убиец (Малки Сладки Лъжкини #6)

Заглавие: Убиец (Малки Сладки Лъжкини #6)
Оригинално заглавие: Killer(Pretty Little Liars #6)
Автор: Сара Шепард
Жанр: Чиклит
Вид: настолна книга
Резюме (от корицата): Хана, Ариа, Спенсър и Емили лъжат още откак са се сприятелили с красивата Алисън Дилорентис. Али ги караше да вършат ужасни неща – неща, които ще трябва да пазят в тайна с години. И дори когато Али бе убита в края на седми клас, държанието им на лоши момичета не умря заедно с нея.
Хана си поставя за цел да корумпира Роузуудската младеж, започвайки с готиния тип от по-горния курс. Ария души за пикантна информация в миналото на приятеля си. Спенсър краде – от собственото си семейство. А малката чиста Емили се въздържа от въздържание…
Обаче сладките малки лъжкини ще трябва да внимават. Те помислиха, че са в безопасност, когато убиецът на Али бе арестуван, а истинската самоличност на „А” най-сетне бе разкрита. Но сега има нов (или нова?) „А” да нажежава атмосферата в града. И този път Роузууд ще пламне.

понеделник, 4 април 2011 г.

Съдбата на древните библиотеки

Заглавие: Съдбата на древните библиотеки
Автор: А. Глухов
Вид: заемна от библиотеката
Резюме: Авторът разглежда древните библиотеки още от Шумер. Обръща се внимание на това как са се съхранявали книгите по това време, кои са били някой от първите библиомани и също така проследява историята за създаването на първата обществена библиотека.
Лично мнение: Беше доста полезна книга, докато си пишеш дипломната. Кажи-речи повече от половината ми увод е съставен от нея.
Беше ужасно интересно да чета за библиофилството по онова време.
Оценка: 2.9 - Полезна книга

 Лин http://i41.photobucket.com/albums/e256/sellit4u/Tiny%20Animations/star.gif

Royal Blood (Vampire Kisses #6)

Заглавие: Royal Blood (Vampire Kisses #6)
Автор: Ellen Schreiber
Жанр: Вампирска
Вид: аудио-книга
Резюме (превод): Лятото е приключило и на Рейвън хич не и ще да започва училище. Не само, че да се върне на училище би означавало по цял ден да се сблъсква със своя враг Тревър Мичъл, но и нейните изпълнени със сън дни и пълни с романтика нощи с безсмъртното и гадже Александър са на път да прекъснат. Плюс това сблъскването с ранното ставане не се оказва единствения шок за нея.
Неочаквано писмо пристига в имението на Александър, обявяващо че родителите му ще пристигнат в града. И веднъж пристигнали се оказва, че всеки друг ги е виждал някъде из града освен самата Рейвън. Какво може да пречи на Александър да я запознае с тях? Възможно ли е той да крие нещо относно истинската причина за пристигането на родителите си?
Много скоро, обаче Рейвън успява най-накрая да се срещне на специална вечеря с родителите на Александър, само дето тази среща е на път да промени цялото и бъдеще с нейното любимо момче.

Diary of a Wimpy Kid (Diary of a Wimpy Kid #1)

Заглавие: Diary of a Wimpy Kid (Diary of a Wimpy Kid #1)
Автор: Jeff Kinney
Жанр: Детска
Вид: аудио книга
Резюме (превод): Малкият Грег разказва са приключенията си в шести клас в средното училище, където неговия е най-добър приятел Rowley, доста израснали повече от нормалното хлапета, които според него трябва да се бръснат два пъти на ден и той просто се моли да оцелее в тази обстановка. Но когато Rowley става по-популярен от него, Грег трябва да положи драматични усилия, за да спаси приятелството си с него.

"Дракула"

Заглавие: Дракула
Оригинално заглавие: Dracula
Автор: Брам Стокър
Жанр: Вампирски, Класика
Вид: настолна книга
Резюме: Злoвeщият гpаф Дpакула живee в пopутeн замък в Tpансилвания, заoбикoлeн oт виeщи вълци.
Защo мeстнитe хopа тoлкoва сe бoят oт нeгo?
Къдe oтива нoщeм, кoгатo луната e пълна?
Дали нe e чудoвищe-кpъвoпиeц... кoeтo живee вeчнo?
B pъцeтe си дъpжитe eдин oт най-бeлeжититe poмани на ужаса за всички вpeмeна, яpкo и тoчнo пpepазказан в гpафичeн фopмат.

неделя, 3 април 2011 г.

The Book Thief

Заглавие: The Book Thief
Българско заглавие (въпреки че аз я четох на английски): Крадецът на книги
Автор: Markus Zusak
Жанр: Драма, Историческа (Ревлива!)
Вид: Настолна книга
Резюме (превод): Story of a young girl growing up in Nazi Germany narrated by Death. Told from a perspective of an fascinated observer, the girl's interaction with family and friends against the background of war and the Holocaust is told in a straightforward manner that captures the amazing capacity of humans to survive and support one another - or not.
Лично мнение: Направо ще копна нението ми за книгата от ГуудРийдс и без това мина време от както я прочетох не мисля, че бих била обективна мъчейки си да се спомня подробностите.
An amazing book. So touching and real. I don't even know how to describe it.
It's a really powerful story that everyone MUST read. It's not only about World War II, is about life - and how easily it could come to an end. It's about people that leaves traces in our hearts and how when they are not with us anymore it feels as the end of the world (and pretty much it is). It's about reading - even in the darkness days. It's about thievery - sometimes that's what keeps you alive. It's about so much things.
And the Death...always the Death. The end of everything...and begging of this story.

Оценка: 5 - страхотна; /Това е от тези книги, които след като си прочел ти трябва време да се съвземеш/

- Лин http://i41.photobucket.com/albums/e256/sellit4u/Tiny%20Animations/star.gif

Мис Порочна (Малки Сладки Лъжкини #5)

Заглавие: Мис Порочна (Малки Сладки Лъжкини #5)
Оригинално заглавие: Wicked (Pretty Little Liars, #5)
Автор: Сара Шепард
Издателство: Ергон
Жанр: Чиклит
Вид: Настолна книга
Резюме (от книгата): В идиличния Роузууд, Пенсилвания, четири много сладки момичета просто не могат да не объркат конците…
Хана няма да се спре пред нищо, за да стане кралицата на Роузууд.
Спенсър изравя скандални семейни тайни.
Емили не може да се накара да не мисли за новия си приятел (момче, представете си!)
А пък Ариа с подозрителен ентусиазъм одобрява вкуса на майка си за мъже!
Сега, след като убиецът на Али най-сетне е зад решетките, момичетата си мислят, че са в безопасност. Но онези, които забравят миналото, са обречени да го повторят. Пък и до сега би трябвало вече да са схванали, че аз винаги ги наблюдавам!
Лично мнение: Като цяло бях леко разочаравона. Искам да кажа, та аз прочетох книгат за два дни и въпреки всичко бях разочарована. Обичам стилът на писане на Сара, но не си падам по повтарящи се мотиви, както всъщност се случва във финалите на някой от предишните книги. Карашли по един и същи начин неминуемо читателят започва да очаква какво ще се случи след това просто защото вече няколко пъти се е повторило. Разбирам, че финалът трябва да е интересен и неочакван, ама почти всеки път да е по един и същи начин представен?
В този ред на мисли няма как да не пусна някой спойлер, така че уведомени сте. Ако не искате да видите написанато по-долу, по-добре не го маркирайте.

Едно не мога да разбера... Защо вечно някой трябва да умира на края на книгите? Защо? Вярно, че буди любопитствато като нищо друго, но всеки път ли трябва някой да умира. Но нека да видим как стоят нещата досега:
Книга 1: Е, добре кажи-речи очаквахме Алисън да е мъртва, така че не беше чак такава изненада (поне не за мен)
Книга 2: Ние харесвахме Тоби. Не, сериозно! Ние наистина, наистина, наистина харесвахме Тоби, Сара! Защо го остави да се самоубие???
Книга 3: Хайде, Хана, не се предавай. Поне ти не умирай.
Книга 4: Чакай малко, какво? Мона е А...О, тя е гадна. Тя трябва да умре *няколко страници по-натам* Хей, ама тя наистина умря. Е, както и да е...следващата книга, моля!
Книга 5: ЗАЩО ти трябваше да го убиваш? Да, той знаеше твърде много, но защо???
Не ме разбирайте погрешно - обичам книгите на Сара, но ако в свяка от тях някой умира, къде е тръпката от четенето тогава? Мислех си, че след толкова мъртви хора този път финала ще бъде по-различен, но не...Сега вече съм психически настроена, че някой ще умре и в следващата книга (Просто вижте името й - "Убиец"). Е, ще видим!
Книгата ми хареса, но просто ми се ще Сара да престане да убива хора =)


Оценка: 3 - добра; (но сравнено с останалите от серията леко разочароваща)

- Лин http://i41.photobucket.com/albums/e256/sellit4u/Tiny%20Animations/star.gif

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)