Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

петък, 5 февруари 2010 г.

"Flashforward"

FlashforwardЗаглавие: Flashforward
Свободен превод: "Поглед в бъдещето"
Автор: Робърт Джей Сойер
Издателство: Tor Science Fiction
Жанр: Научна-фантастика
Вид: Аудио книга
Часове: 20 отрязъка по 30 и няколко минути.
Резюме (превод+малко от мен): Какво бихте направили ако имахте бегъл поглед към своето собствено бъдеще и то не изглежда никак обещаващо? Опитвате да промените нещата или приемате, че бъдещето е непроменимо и правите най-доброто, което ситуацията позволя?  В "Поглед в бъдещето" гладни за Нобелова награда физици провеждат високо енергичен експеримент, който по грешка предизвиква изпадането в безсъзнание на хората по целия свят. За момент, всички на Земята "се пренасят в бъдещето", изживявайки няколко минути от него. Но докато всичко са буквално извън собствените си умове, техните тела са безжизнено отпуснати и когато света се събужда се сблъсква с поредица от автомобилни катастрофи, нескопосани операции, падания и други злополуки, които допълнително утежняват положението.
Бавно, докато усилията по възстановяването продължават, хората осъзнават, че по време на "погледа напред" (както го наричат) те са имали видения за бъдещето. Сега всеки трябва да се справи с тях поотделно. За едни те са добри, за други лоши. А някой дори нямат видения. Какво ако бъдещето не не носи нищо добро? Какво ако не е толкова светло колкото си мислил? Кой би могъл да го понесе? И по-важното как?
Лично мнение: Имайки предвид, че следя сериала за мен беше любопитно да видя как стоят нещата в книгата. Не мога да кажа, че не беше интересна. Определено имаше доста интересни моменти, но ако се вземе под внимание факта, че я слушах на английски и това, че не съм фен на физиката, а те много обичаха да обясняват нещата с разни физични термини и ми беше леко трудно да я осмисля, когато се започнеше голямото бълване на думи (като тахиан-тардиън колайтър). Но ако игнорираме това, нека го наречем "недоразумение" смея да твърдя, че книгата ми хареса. Единственият герой (поне доколкото забелязах) от книгата, който присъства и в сериала е Лойд Симко. Някой неща от книгата са преобърнати и внесени в сериала по доста интересен начин.
Силно впечатление ми направи актът на брата на Тио (който няма да описвам, за да не разваля удоволствието, на някого решил също да се наслади на тази книга). Смисълът (поне според мен) беше, че ако не можеш да постигнеш това, което искаш 21 години напред в бъдещото тогава има ли смисъл въобще да имаш бъдеще? Когато цял живот си мечтал за него и видиш, че след години то няма да бъде постигнато ти какво би направил?
И понеже споменах Тио - Тиодосиус (Теодосиус, но на английски звучи доста по-готино като Тиодосиус, така че го предпочитам) Прокопедис някак да не спомена, че героят му ми допадна. Тоя човек отдаде живота си да търси отговори относно края му и така го пропиля. Но въпреки всичко беше забавен и интересен персонаж.
В заключение: книжката е приятна и ако обичате научна фантастика и разкази за бъдещето определено може да и метнете едно око.
Оценка: 3.5 от 5 (изненадващо добра)




0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)