Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

понеделник, 14 март 2022 г.

Херцогът и аз (Bridgertons #1) от Джулия Куин


Заглавие:
 
Херцогът и аз (Bridgertons #1)
Оригинално заглавие: The Duke and I
(Bridgertons #1)
Автор:  Джулия Куин/ Julia Quinn 
Жанр: романс, романтика, чиклит
Вид: аудиокнига 
Резюме (от корицата): Запознайте се с Бриджъртън – уважавано семейство от английската аристокрация. Лейди Бриджър­тън, вдовица и майка на осем деца, е твърдо решена да задоми подобаващо отрочетата си.
Лейди Дафни Бриджъртън е четвъртото от осемте деца. Хората я харесват заради нейната доброта и духовитост. Но заради своята прямота тя не е сред най-ухажваните млади дами.
Любезността не е качество, което Саймън Басет, херцог Хейстингс, притежава. Наскоро завърнал се от чужбина, той възнамерява да страни от висшето общество точно както баща му е отбягвал него през цялото му детство. Не иска да бърза и с женитбата. Затова той има план: да предложи на Дафни, сестрата на най-добрия му приятел, да се престори, че я ухажва. Ако тя се съгласи, Саймън ще се спаси от амбициозните майки, които се надпреварват да му представят дъщерите си. А Дафни ще събуди интереса на младите благородници и ще увеличи шансовете си за перспективен брак, след като един херцог я е сметнал за добра партия.
Планът сработва идеално. Или поне в началото. Защото сред бляскавия, безмилостен и изпълнен със злостни клюки свят на висшето общество само едно нещо е сигурно: любовта отхвърля всички правила…

Изобилие от блестящо остроумие и незабравими герои. – БУКЛИСТ



(Ревюто ми от GoodReads)

По време на регентството в Лондон е задължително да се омъжиш за най-добрия възможен партньор, което не винаги означава по любов. Дафни Бриджъртън е различна. Общо взето цялото й семейство е различно. Да си четвърто дете от 8 други изисква от теб добре да изиграеш картите си. Трябва да си желана жена и да намериш перфектната си половинка и когато възможността се появява по най-необичайния начин, трябва да я хванеш. Херцогът на Хейстингс не е най-добрия избор, никак даже, но той е харизматичен и достатъчно популярен, за да подкачи хорското любопитство относно предпочитанията му. Ето защо когато изниква идеята за съвместен шантаж, това изглежда като идеалната ситуация, от която някой да се възползва. Дафни няма интерес да бъде ухажвана от Херцога и той няма намерение изобщо да се жени. Те просто ще си помогнат един друг. По този начин Дафни, че получи повече ухажори, а Херцогът ще държи напористите майки, които искат да го оженят за дъщерите си, далеч от себе си. Всички печелят! До момента, в който чувствата не започват да се намесват. И кой може да застави сърцето си кого да обича?
***
Всъщност започнах тази книга в края на 2021 година и я завърших точно в началото на тази година (2022). Няма да лъжа - гледах шоуто. И най-странното е, че не го гледах заради цялата шумотевица около него - о, не. Всъщност попаднах на неофициалния мюзикъл, който две талантливи дами са направили и една от песните, които чух удари много стабилно в сърцето обичащо мюзикъли и драма. Това реално ме накара да искам да гледам шоуто. И ако не броим ненужните (поне според мен) сексуални сцени, всъщност сериала е доста приятен от гледна точка разпускане. Ето защо реших да прочета книгата. На този етап обаче нямах представа , че всъщност това е поредица книги и всяка е фокусирана върху различен Бриджъртън. 
Честно казано бях впечатлена как това е нещо средно между усета на Джейн Остин (не в писането разбира се, просто като епоха, как трябва да се ожениш в добре осигурено семейство и прочие) и "Клюкарката". Убедена съм, че много хора няма да се съгласят с мен, но това всъщност е доста хитро хрумване. Хората обичат драма (стига да не е в техния живот) и цялата игра на старомодно ухажване, нещо което не сме свикнали вече да виждаме в наши дни определено буди интерес. 
Сега няма как да не спомена "онази сцена". Знам, че много хора са възмутени от нея. Има я в шоуто и я има и в книгата. Когато казах на съквартирантката ми какво гледам, тя веднага изникна с хаплив коментар как не би гледала или чела нещо подобно, където има такава сцена. Но честно казано, ако се замислим за ерата, в която действието се развива, подобни неща са се случвали и дори далеч по-лоши от това. Разбира се, това не е извинение за нещо подобно. Но също не смятам, че е чак такъв проблем. Проблем е - да, но не толкова голям.
Когато чета винаги се опитвам да вляза в атмосферата на историята. И по мое мнение, както казах, такива неща са се случвали и не само конкретно това, но както вече споменах далеч далеч по-лоши. Знам, че хората са докачливи на тази тема и няма нищо лошо да са, просто смятам че всеки има своята собствена гледна точка и за мен дори това да не бе окей като действие, не беше нещо което трябваше да бъде превърнато в такъв голям проблем. 
Както и да е. Общо взето историята бе интересна и доста забавна на места. Хареса ми колко лесно се чете. Героите бяха добре поднесени (предвид, че нямах някакви очаквания). Не мисля, че някой тях се държеше нехарактерно за описанието си, което за мен обикновено е голям плюс и всъщност ме накара да искам да прочета и другите книги от поредицата. Това е, че едно предупреждение, ако гледате шоуто преди да четете книгите, вие вече знаете коя е Лейди Уисълдаун. Не че това лично мен би ме спряло да продължа да чета, но все пак. Ако започнете от книгите, да имате едно на ум, че в първата не се споменава коя е, а в първи сезон на сериала е разкрито, кой се крие зад перото й. 

Също така, понеже слушах тази книга в края й бе втория епилог към поредицата. Тогава само отгоре отгоре бях видяла, че има втори епилог на някои от историите, така че бе интересно да видя как се е развил живота на Дафни и Саймън. Нали, когато цяла книга четеш как не иска наистина да има семейство и накрая стигаш до този епилог и бе интересно да се отчете къде точно е излязъл края в тези му намерения. Приятна градация. 

Оценка: 


"Сега" не може дори да се сравни с утре. А утре изобщо не може да се сравнява със следващия ден. Колкото и идеален да е точно този момент, утре ще бъде още по-добре."





А, това е песента, която ме накара да гледам сериала и да прочета книгата. 



0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)