четвъртък, 1 януари 2015 г.

Топли тела (Топли Тела #1) от Айзък Мериън

Топли тела (Warm Bodies, #1)Заглавие:  Топли тела (Топли Тела #1)
Оригинално заглавие:  Warm Bodies (Warm Bodies #1)
Автор:  Isaac Marion/ Айзък Мериън
Жанр: диутопия
Вид: аудио книга
Резюме (от корицата):  Р е зомби. Той няма име, няма спомени, и пулс няма, но има мечти. Той не изпитва наслада от убиването на хора; той изпитва наслада от возенето на ескалатори и слушането на Франк Синатра. Той е малко по-различен от останалите Мъртви.
Сред руините на изоставен град, Р среща едно момиче. Тя се казва Джули и е противоположн...ото на всичко, което той познава – топла, светла и съвсем жива, цветна експлозия на фона на мрачния сив пейзаж. Поради причини, които не разбира, Р решава да спаси Джули вместо да я изяде и така започва една напрегната, но странно нежна връзка.
Никога преди не се е случвало нещо подобно. Противно на всякакви правила и логика, Р вече не е доволен от живота си в гроба. Той иска отново да диша, иска да бъде жив, а Джули иска да му помогне. Но техният суров, гниещ свят няма да бъде променен без битка...

Любопитна книга. Определено е един по-интересен начин да представиш зомбитата. Искам да кажа, че всички знаем каква е общата представа зя тях - полу-мъртви ходещи изчадия, които ядат мозъци. Не че тук не бяха представени така, но едва ли някой е очаквал, че целият този процес по зомбиране може и да бъде обърнат по някакъв начин.
Призвам, че основен стимул както досега ми е бил факта, че романа е филмиран. Отделно от това в ролята на Р. е един мой любим актьор и нямаше как да не видя за какво точно става дума. Не съжалявам - беше интересно четиво, макар че очаквах малко повече.
Във всеки случай ми допадна. Особено ми хареса частта, в която Р. не си върна човешката същност изведнъж по някакъв магичен начин, а постепенно, като си остана верен на зомбито в себе си в много отношения.
Предполагам това беше още един начин да се покаже на всички самотни хора, които ако не съвсем то почти нямат шанс да завършат връзка по ред причини много вероятно зависещи си от тях самите, че любовта може да победи всичко... даже зомбито в теб. Не обичам такива клишета. Да, беше хубаво четиво, но не мога да повярвам, че това е възможно, а го казва човек, който практически има способността да повярва във всичко. Е, явно не и това.
Ако обичате нетрадиционни истории с лек привкус на зловещност и неочаквана комбинация на двама влюбени - това ще ви допадне. Но, ако сте фен на класическите зомбита, които си остават зомбита до момента, в който някой не им пръсне мозъка... е, може и да се разочаровате. Аз лично съм с широк кръгозор, така че нямам против нови виждания на познатата история. Приятна книжка.
Оценка


0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)