понеделник, 5 януари 2015 г.

Битката за Лабиринта (Пърси Джаксън и боговете на Олимп #4) от Рик Риърдън

Битката за Лабиринта (Пърси Джаксън и боговете на Олимп, #4)Заглавие:  Битката за Лабиринта (Пърси Джаксън и боговете на Олимп #4)
Оригинално заглавие:  The Battle of the Labyrinth (Percy Jackson and the Olympians #4)
Автор:  Rick Riordan / Рик Риърдън
Жанр: фентъзи/митология/фикшън
Вид: настолна книга
Резюме (от корицата): С романа БИТКАТА ЗА ЛАБИРИНТА продължава вълнуващата история за приключенията на Пърси Джаксън. Преди да се захване с писане на романи, Рик Риърдън е бил учител. Затова добре познава психологията на тийнейджърите и завладяващо описва бурите на чувствата им в тази може би последна решаваща битка със злото от миналото... чак до неподозирания й край.
***
"След това забелязах чудовището. То стоеше на осветен подиум в другия край на залата. Тялото беше на едър лъв, а главата – на жена, която можеше и да изглежда красива, ако не си беше сложила толкова много грим и косата ѝ не беше вдигната на кок – напомни ми на учителката ми по пеене в трети клас. На гърдите ѝ имаше картонче, прикрепено със синя панделка, на което пишеше: „Образцово чудовище“.
– Сфинкс! – изскимтя Тайсън.

Знаех на какво се дължеше страхът му. Когато е бил малък, един сфинкс го беше нападнал в Ню Йорк. Все още си личаха белезите по гърба му. От двете страни на чудовището блестяха прожектори. Единственият изход от залата беше точно зад подиума. Механичният паяк се промуши между лапите на сфинкса и изчезна в тъмнеещия проход."Една поредица, която много обичам и която нарочно недовършвах главно защото ми харесва и не исках да свършва, но 2013 си каза думата и нямаше как... Точно по това време бях опитала да я слушам на аудио книга, след което успях да си удавя iPod-а и я прочетох в настолен вид. Две месеца по-късно устройството заживя втори живот, а аз вече бях приключила с тази и последната книга от поредицата. Изобщо не съжалявам - никога не съм се чувствала толкова щастлива, четейки тези книги на работа.
Та на историята... Пърси Джасън е изправен пред поредното предизвикателство на едно със своите приятели. Този път то го отвежда, както може да се предположи по името на книгата, до небезизвестния лабиринт на минотавъра. Изпълнен с опасности и премеждия, Пърси трябва да намери изхода си от него и да попречи на Кронос да се изправи отново на крака.
Навярно вече многократно съм казвала, че обожавам тези книги, главно защото докато бях в гимназията гръцката митология беше една непрогледна мъгла за мен и ето че се появява Рик и мъглата се вдига. На тоя човек до сетния си час навярно ще благодаря, че ми отвори очите за нещата и най-накрая започнах да схващам за какво иде реч.
Отделно от това поредицата също доста помага ако все още страдате от носталгия по Хари Потър. Поредицата доста напомня тази за Хари, естествено нямат паралел за сравнени, предвид че са различни, но запълва празнината оставена след Дж. К. Роулинг. Така че я препоръчвам.
Ще ми се да мога да дам обективно ревю с още много описания и възторзи, но уви... разликата от вече две години си казва думата и всяка емоция, предизвиканата от книгата е заглушената от следващите 60-та прочетени след нея. Ето затова трябва да се пишат ревюта на всяка книга, която човек прочете, за да не изпада в подобни затруднения както в момента.
Обобщено - книгата е чудесна, поредицата прекрасна. Ако обичате приключения, която не просто ви забавляват, но също така научавате нови неща от тях - това е за вас.
Приятно четене!
Оценка0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)