Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Издирва се (Малки Сладки Лъжкини #8) от Сара Шепард

Издирва се (Малки сладки лъжкини, #8)Заглавие: Издирва се (Малки Сладки Лъжкини #8)
Оригинално заглавие:  Wanted (Pretty Little Liars #8)
Автор:  Sara Shepard / Сара Шепард
Жанр: чиклит
Резюме (от корицата):
В Роузууд величествените имения се простират на километри, а скъпите гривни от Тифани звънтят върху китката на всяко момиче. Но не всичко, което блести, е от чисто злато и градчето крие тайни, по-тъмни отколкото можете да си представите - като например какво наистина се случи в нощта, когато Алисън Дилорентис изчезна...

С идването си в гимназията Али из тръгна Емили, Хана, Ариа и Спенсър от сянката на невзрачността и ги преобрази в обожаваните, популярни красавици, каквито всяко момиче иска да бъде. Али беше най-добрата приятелка, която те изобщо някога бяха имали. Но тя също така ги караше да вършат ужасни неща и ги тормозеше до побъркване заради най-лошите им тайни. Сега, три години по-късно, всички техни въпроси за Али най-сетне получиха отговор и те вече могат да затворят тази кошмарна страница от живота си. Или поне така си мислят.

Не всяка история има щастлив край, особено когато четири малки сладки лъжкини крият толкова порочни тайни. В драматичния финал на тази феноменална серия Емили, Хана, Ариа и Спенсър могат да получат всичко, което някога са искали - освен ако А. не им извърти още един ужасяващ номер, като за последно. Дали?...

Финалът си е финал - време е истината да излезе на яве. Както едно време един известен сериал питаше "Кой уби Лора Палмър?", така друг му отговаряше с "Истината е някъде там!", така и тази книга се беше омотала в собствените си сюжетни линии и отчаяните си опити да звучи смислено и завършено. Уви не се получи. Да, истина имаше, но след 8 книги, в които няколко души намериха смъртта си, завлечени по пътя към нея, тя не звучеше много смислено и най-вече оправдано.
Лъжкините отново са се забъркали в серия каши както може да се очаква, а А. не спомага те да намалеят. Но когато убиецът на Али е толкова близо, а те са на косъм от това да намерят отговорите, които са търсели толкова време остава само въпроса готови ли са истината и дали няма тя да им коства живота. 
Още веднъж невероятно съм разочарована от тази книга. Не само стилът на авторката не се подобри след първата, но и като цяло стратегиите й за извъртане на сюжета не се измениха особено. Да, голямата мистерия е разкрита, но докато стигна до нея вече бях изгубила всякакъв ентусиазъм - исках да се свърши и това е. Няма лошо, само дето идеята е да поддържаш интерес до самия край на поредицата, а не накрая читателя просто да иска да знае завършека и до там.
Още повече, че когато човек сериозно се замисли за логичността на случващото се в тия книги почва да се усеща колко абсурдно звучат някой неща. Някаква пикла на няма и 18 години може да завлече жена на 20 и няколко в багажника си. Ало! Тая втората някаква слаботелесна ли е или какво? И не стига това, ами трябва да повярвам, че тая същата пикла е убила още една грамада хора, един от които мъж, който тренира сериозно спорт. The fuck?! Еми сори, ама не мога да се хвана на тая въдица и това е. Стилът на писане и историята като цяло е лека, но все пак това е идеята на чиклита и все пак щеше ми се да има поне малко логичност в нещата. Накрая все едно и самата авторка се бе чудила как да извърти нещата така че хем да продължат да са интересни, хем да има някакъв завършек и понеже нали пуснаха шоу, защо да не подпише договор за написването на още четири книги. Човек да се чуди какво още може да се случи в тях (или да кажа кого другиго ще убие в тях).
Не отричам, че книгата си има своите плюсове, още повече е завършек на една поредица (нали преди анонса за още 4 книги, та да станат 12), но идва в момента, в който след толкова прочетени страници почваш да се питаш "И сега значи, за това ли прочетох толкова празни думи, за да стигна до тук и да получа това?" Мисълта ми е, че вярвам че имаше поне 100-тина други варианта да завърши тази книга, но авторката е предпочела точно този. Харесвам чиклит и като изключим нелогичността, която битува из поредицата в последно време историята ми харесва. Ето защо смятам да я дочета до края, пък кой знае може и Сара да ме изненада този път.
Оценка: 

0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)