Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

неделя, 23 ноември 2014 г.

Игрите на глада (Игрите на глада #1)


Игрите на глада (Игрите на глада, #1)

Заглавие: Игрите на глада (Игрите на глада #1)
Оригинално заглавие: The Hunger Games (The Hunger Games #1)
Автор: Сюзан Колинс
Жанр: (тийн)Антиутопия
Вид: настолна книга
Резюме (от корицата): Можеш ли да оцелееш сам в пустошта, когато всички други са твърдо решени да не дочакаш утрото?
В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията. Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта - и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.
Сюзан Колинс поднася равни части съспенс и философия, приключения и любов в този изпепеляващ роман, чието действие се развива в едно бъдеще, обезпокоително напомнящо нашето настояще.


Лично мнение: Една от тези, книги които все се чудиш защо хората вдигат толкова много шум около тях и тъй като уважавам чуждото мнение трябваше да проверя книгата преди да бъде филмира. Не съжалявам ни най-малко. Признавам, че началото е леко мудно и се питаш, защо по дяволите трябва да знам как ти връзват косата за някакъв важен ден, за който идея си нямам?! Е, да... на следващата глава обаче си толкова навътре в сюжета, че началото е като далечен спомен, който си склонен да пренебрегнеш за общото благо. Но нека се върнем на темата...
Историята ни пренася на напълно ново място в (може би) близкото/далечно бъдеще, където каквото се е случило се е случило и сега Америка е разделена на 12 окръга всеки един със собствен поминък, от който да се препитава. Всяка година обаче 1 момче и 1 момиче от всеки окръг на определена възраст се избират чрез жребий, за да се включат в "Игрите на глада" - "състезание" излъчвано из цялата страна, в което тийнейджъри се опитват да се избият един друг с цел излъчване на най-добрия от тях. Брутално в много отношения, но и някак реалистично като се замислиш колко деспотични хора има по света с изкривено чувство за управление.
 Действието се развива доста бързо, така че започнете ли книгата шансът да я оставите не е голям, но пък бонус - ще си прекарате доста добре. Ако обичате книги дисутопични книги, в които тийнове се борят за живота си в несправедливия свят - това е един от светлите примери в жанра и трябва да се прочете. Не отричам обаче, че наистина има доста отправни точки с японската манга Battle Royal, която също подех да чета именно, за да проучи всичките спекулации, на които се бях начела. Признавам - мангата ми харесва повече, но също така тя е по-брутална и не е за всеки. Това, което обаче е... е точно тази книга.

Оценка: 4.5 - невероятна

 Лин http://i41.photobucket.com/albums/e256/sellit4u/Tiny%20Animations/star.gif

0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)