Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

сряда, 12 август 2009 г.

"Българи от старо време"

Заглавие: Българи от старо време
Автор: Любен Каравелов
Резюме: Повестта "Българи от старо време" е публикувана за пръв път на руски език през 1867 г. в сп. "Отечественние записки". На български творбата е преведена и отпечатана през 1872 г. във в. "Свобода".
Носталгичният спомен по родната Копривщица е подтик за живеещия по онова веме в Русия Любен Каравелов да се обърне към недалечното патриархално минало. От позицията на искрен родолюбец и убеден демократ той рисува картини от живота на българското общество, за да го представи такова, каквото е - консервативно и консервирано в своите обичаи и порядки, чиито герои изглеждат като в музей на восъчни фигури, недокоснати от времето и неговите промени. (Източник/Веселина Димитрова)
Лично мнение: Тая повест ако не почти, то съвсем не я помня. Сори ама е факт. Едва ли бих я прочела ако е била скучна, но факта че сега не я помня много много нагланя везните на другата страна.

0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)