Представена публикация

Читателско предизвикателство за 2022

 От две години (и сега вече трета) правя едно книжно предизвикателство, което ми се видя най-постижимо за възможностите ми, без да се надска...

сряда, 12 август 2009 г.

"Железният Светилник"

Заглавие: Железният Светилник
Автор: Димитър Талев
Резюме: В обществото, което Талев описва, добрите хора винаги постигат високите си благородни цели, а „лошите" все някога са наказани. В „Илинден" и „Гласовете ви чувам" виждаме как добрият и благороден Борис, или Дона, или който и да било друг отдаден на общото добруване човек е страдалец и все не успява да устрои живота си. Индивидуалистичният свят в представите на Талев, а преди него и на Вазов и Йовков, е пълен с неразбории, зли сили и лоши хора. Щастието там е невъзможно. Обратно, в колективистичното общество разумът надделява и всичко си идва на мястото. Съдбите на Лазар и Ния, както и на Султана и Стоян са свидетелство за това. Препятствия и трудности винаги има, но те не са непреодолими. Ния и Лазар въпреки всичко се оженват и макар и след години им се ражда син. Изпитанията само потвърждават правото на достойния и праведния да бъде щастлив и в земния живот. (Източник)
Лично мнение: Тая книга я почвах няколко пъти докато ми стане интересна. Още в началото реших, че Стоян е безхарактерен тъпанар, който се оставя е една фуста да го командва...Е, накрая така си е и оказа, ама както и да е. Книгата е хубава. Надявам се един ден да прочета останалите от тетралогията, въпреки че още в първата намразих Султана.

0 крилати мисли:

 

My Book Addict | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)